Ecologisch Erf Emst

week 43

Zelfoogsttuin Natuurlijk Natuurlijk, ook uw moestuin, oogst alsof het ook van u is!
Er mag ruim geoogst worden, er is meer dan genoeg!
Wilt u dat wij het klaarzetten dan graag een berichtje.

Te oogsten:
Prei (op het veld aan de overkant)
Bleekselderij
Rode snijbiet
Courgettes (nog een paar grote)
Spitskool
Rode biet (kroten)
Groene snijbiet
Paarse koolrabi
Lees meer over koolrabi op http://groentegroente.nl/groentes/koolrabi-bereiden/
Hier staat veel over wat het is, de voedingswaarde en bereidingsmogelijkheden.
Pompoen
Boerenkool
Knolselderij
Palmkool (van onderaf oogsten; het groeitopje mag niet geoogst worden!)
Savooiekool

Extra:
Ook zijn er nog steeds meerdere soorten aardappelen a 1 euro per kg.
Veel staan aan de overkant van de weg. Een riek ligt onder het houten afdakje vlak bij de kas. Graag eerst alle aardappelen van een plant rooien. Planten mogen op een stapel naast het bed.
Er zijn ook nog mooie herfstframbozen a 2,50 euro per 500 gram.

Vegetarische (palmkool)Boerenkoolsoep met Pompoen

vegetarische-boerenkoolsoep-met-pompoen-560x401

Ingrediënten:
kokosolie of ghee om te bakken
2 uien gesnipperd
2 tl gerookt paprikapoeder
1/4 tl cayennepeper
+/- 1 liter bouillon naar keuze hoeveelheid hangt een beetje af van hoe dik of dun je de soep wilt en hoe groot je pompoen is
1 kleine pompoen schoongemaakt en in blokjes
250 gr gesneden boerenkool of palmkool
4 tenen knoflook uit de pers
100 ml extra virgin olijfolie
Keltisch zeezout en zwarte peper uit de molen naar smaak

Instructies

 

Verwarm een grote pan met dikke bodem en smelt daarin een flinke klont kokosolie en/of ghee.
Fruit de gesnipperde ui in de olie tot deze zacht is.
Voeg vervolgens de kruiden toe en 2 teentjes knoflook uit de knijper, bak deze even kort mee op een laag vuur.
Doe er de blokjes pompoen bij en de bouillon en breng het geheel aan de kook, laat zachtjes pruttelen.
Na 10 minuten pruttelen kun je de gesneden boerenkool erbij doen, laat deze nog zo’n kwartiertje zachtjes mee koken.
Doe er vervolgens de overige knoflook, olijfolie en het peper en zout bij en mix de soep met een staafmixer tot hij helemaal glad is.
Proef de soep op zout en kruiden en voeg eventueel nog wat toe. Ik doe nooit zoveel cayennepeper bijvoorbeeld, om de kinderen te sparen 🙂

bron: https://www.devoedzamekeuken.nl

Bleekselderij met kaassaus

kaassaus
INGREDIENTEN 2 PERSONEN

– 300 gram bleekselderij, gewassen en in stukken van ca. 6 cm gesneden
– 250 ml groentebouillon
Voor de kaassaus:
– 1 el. bloem
– 2 el. olie
– 100 g kaas naar keuze, in blokjes
– 100 ml melk
– zout
– peper

Bereidingswijze

Kook de bleekselderij 20 min. in de bouillon.
Voor de saus: meng de olie en bloem in een pannetje op laag voor tot een gladde massa.
Voeg melk en blokjes kaas toe en blijf roeren tot de kaas is gesmolten. Als de saus te dik wordt kun je wat van de bouillon teoevoegn, de saus moet dikvloeibaar zijn.
Voeg zout en peper naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 220 C. Doe de bleekselderij in een ovenschaal en giet er de kaassaus over heen. Doe de ovenschaal in de oven en laat in ca. 10 min. een goudgeel korstje ontstaan.

bron: www.smulweb.nl

Snijbiet met aardappelen, een Kroatisch recept
snijbiet-met-aardappelen-een-kroatisch-recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten Kooktijd: 20 minuten Aantal personen: 2
INGREDIËNTEN:
1 kg snijbiet
6 middelgrote vast kokende aardappelen
6 tenen knoflook
2 middelgrote uien
Van Maaike kreeg ik de tip voor dit lekkere Kroatische recept. Ze zocht het recept omdat ze het vorig jaar in Istrië (Kroatië) een paar keer in een restaurant kreeg en ze het zo lekker vond. In Kroatië komt snijbiet veel voor, het heet Blitva. Een andere lezer die in Kroatië woont gaf mij dit ook al als tip door. Bedankt Maaike voor het recept en de leuke foto!

Snijdt de snijbiet in repen. Schil de aardappelen en snijdt ze in niet al te grote stukken (zie foto).

Kook de snijbiet en aardappelen samen in een pan in ongeveer 10 minuten gaar. Pel ondertussen de ui en de knoflook. Snipper de ui grof en hak de knoflook fijn.

Laat de snijbiet en de aardappel in een vergiet uitlekken. Bak de ui en knoflook in een pan met een royale hoeveelheid olijfolie maar laat het niet aanbakken. Bak nu nog 5 minuten de aardappels en snijbiet mee.
bron: www.snijbiet.nl

Facebook Page