Ecologisch Erf Emst

week 41

Zelfoogsttuin Natuurlijk Natuurlijk, ook uw moestuin, oogst alsof het ook van u is!
Er mag ruim geoogst worden, er is meer dan genoeg!

Te oogsten:
Broccoli
Bloemkool
Prei (zijn nog klein, het grootste deel op het veld aan de overkant)
Bleekselderij
Rode snijbiet
Courgettes
Komkommer (misschien nog een paar)
Boomspinazie (pluk van de jonge plantjes die weer opgekomen zijn, ook lekker in een salade)
Augurk (nog een paar)
Spitskool
Rode biet (kroten)
Groene snijbiet
Worteltjes
Pruimtomaten (Pomodori) (maar minimaal,volgend jaar zullen we beter snoeien)
Paarse koolrabi
Lees meer over koolrabi op http://groentegroente.nl/groentes/koolrabi-bereiden/
Hier staat veel over wat het is, de voedingswaarde en bereidingsmogelijkheden.
Pompoen
Boerenkool
Knolselderij
Palmkool (van onderaf oogsten; het groeitopje mag niet geoogst worden!)

Nieuw:
Savooiekool

Extra:
Ook zijn er nog steeds meerdere soorten aardappelen a 1 euro per kg.
Veel staan aan de overkant van de weg. Een riek ligt onder het houten afdakje vlak bij de kas. Graag eerst alle aardappelen van een plant rooien. Planten mogen op een stapel naast het bed.

Zalige pompoensoep met knolselderij
pompoensoep met knolselderij

Plm.1,25 kilogram pompoen
150 gram knolselderij
1 ui
2 eetlepels zonnebloemolie
1 laurierblad
1 ½ eetlepel kerriepoeder
1 ½ liter water
3 groentenbouillontabletten (of zelfgemaakte bouillon)
zout, peper
3 eetlepels fijngesneden selderijblad
zure room

Eindelijk een pompoensoep die ons heerlijk smaakte. De knolselderij geeft een bijzonder accent. Pompoen heeft zelf weinig smaak, maar deze combinatie is fantastisch. De zure room is het puntje op de i. Proberen dus! Tip van Zizypha bij reacties: Bak de laurierbladeren mee met de ui ! Vet houdt smaak beter vast dan water.
Voorbereiding
Pompoen niet schillen, alleen wassen, in stukken snijden en pitten verwijderen. Knolselderij schoonmaken en in stukjes snijden.
Ui pellen en snipperen.
Olie verhitten. Ui hierin glazig bakken. Kerriepoeder toevoegen en even meebakken.
Knolselderij en pompoenstukjes toevoegen en even meebakken. Water, bouillon(tabletten) en laurierblad toevoegen.
Bereidingswijze
Alles aan de kook brengen. Plm. 20/25 minuten zachtjes laten koken tot de groenten gaar is.
Laurierblad verwijderen. Soep pureren.
Voeg eventueel nog water toe als de soep te dik is.
Serveertips
Voeg vlak voor het opdienen selderijblad toe en een lepel zure room in de borden op koppen.
bron: http://www.smulweb.nl/recepten

Savooiekool-rolletjes gevuld met snijbiet en ricotta
savooiekool-rolletjes-gevuld-snijbiet-ricotta
4personen

50min bereiden
bijgerechtvegetarischitaliaans
ingrediënten
8 savooiekoolbladeren
300 g snijbiet, zonder nerven
200 g ricotta
4 eetlepels parmezaan, vers geraspt
2 eieren, losgeklopt
500 ml tomatensaus
bereiden
Blancheer de koolbladeren 5 minuten in kokend water met zout. Giet ze af en laat ze in ijswater schrikken. Giet ze af en spreid ze op een theedoek uit.

Kook de snijbietbladeren 10-15 minuten in kokend water met zout, giet ze af en knijp er zo veel mogelijk vocht uit.

Hak ze fijn en roer ze in een schaal door de ricotta, parmezaan en eieren. Breng alles met zout en peper op smaak, meng goed en verdeel het mengsel over de koolbladeren.

Rol elk blad op en knoop het met keukentouw vast. Leg de koolrolletjes in een ruime pan of braadslee, giet er de tomatensaus bij, sluit de pan en laat de rolletjes 20 minuten pruttelen.

bron: http://www.okokorecepten.nl

Facebook Page