Ecologisch Erf Emst

De oogsttuin

Een oogsttuin is een tuin waar u deelnemer van wordt. U kunt uw groenten zelf oogsten of komt de door ons geoogste groenten ophalen. Verser kan echt niet. Het maximum aan smaak en vitaminen! Indien u zelf komt oogsten ervaart u hoe alles groeit en bloeit en eet met de seizoenen mee. U oogst welke groenten u wilt en zoveel als u voor uzelf of uw gezin nodig hebt om vers te eten. Dus volledig naar uw maat. Maar ook indien u het door ons klaar laat zetten kunt u veel meebeleven van de oogsttuin.

Op een erf in Emst waar eerst slechts weiland was met een enkele perenboom begint zich nu een eco-systeem te ontwikkelen naar het voorbeeld van de natuur waarbij er volop voedsel is voor zowel mens als dier.

Naar aanleiding van de film ” a farm for the future” zijn wij in aanraking gekomen met permacultuur. Daarnaast heeft het artikel permacultuur als rentmeesterschap van mevrouw L.M. van Wensveen en het contact wat wij met haar hebben gehad ons bemoedigd om met de principes van permacultuur aan de slag te gaan. Zo zijn we terecht gekomen bij de Permacultuur School Nederland van Taco Blom en hebben wij hier onze opleiding gedaan. Wij proberen op basis van deze principes de grond in te zetten ten behoeve van onder andere voedsel voor de mens. Er worden verschillende lagen gehanteerd van bomen, struiken, kruidlagen, kruiplagen, zowel boven als onder de grond. Biodiversiteit is erg belangrijk. Zo werkt alles samen en wordt het voedsel op een natuurlijke manier beschermt tegen ongedierte en ziektes.

Inmiddels is er al heel wat gebeurd; van het aanleggen van swales en poelen tot het planten van vele fruitstruiken, fruitbomen, een- en meerjarige eetbare groenten, bloemen en kruiden maar ook geriefhoutbosjes, windhagen, notenbomen e.d.. Zo is er een tuin ontstaan waar je heerlijk je eigen groenten kunt plukken. Maar u kunt ook genieten van alles wat er omheen te zien is, zoals de vogels die heen en weer vliegen van het grote bos naast ons perceel.

 

Facebook Page