Ecologisch Erf Emst

week 28

Voor deze week hebben wij in de pakketten/zelfoogst:
– koolrabi

– eikenbladsla

– prei

– worteltjes

– ui

– courgettes

– selderij

– komkommer

VAKANTIE! “Gezien er per seizoen wordt betaald bieden wij aan dat de leden die op vakantie gaan hun groentepakket in die periode kunnen doorgeven aan familie, vrienden of buren. Laat wel even weten wie het pakket komt ophalen en wanneer.”
Fijne vakantie!

Kleinfruit:
– Rode aalbessen

– Zwarte bessen

Zelfpluk, prijs per 500 gram 2,50.
Zwarte bakken en de weegschaal staan bij de kas.

Extra info:
Zwarte bessen bevatten bijzonder veel vitamine C, Namelijk 197 tot 218 mg per 100 gram sap, maar liefst drie keer zoveel als sinaasappelsap. Geen enkele andere vrucht heeft een gelijkwaardige gegarandeerde concentratie aan vitamine C. Bovendien is de vitamine C in de zwarte bes bijzonder stabiel en blijft hij zeer goed behouden als het bijvoorbeeld wordt verwerkt tot sap, dit in tegenstelling tot de vitamine C die in andere planten voorkomt. Vitamine C en E zijn belangrijke antioxidanten en zijn dus belangrijk voor onze gezondheid. Daarnaast stimuleert zwarte bessensap de aanmaak van rode bloedlichaampjes. De tabel hieronder geeft een vergelijking weer van de hoeveelheid antioxidanten in mg per 100g zwarte bes ten opzichte van de blauwe bes en aardbeien.

Soort Fruit

Vitamine C

Vitamine E

Carotenoiden

Fenolen

Anthocyaninen

Zwarte bes

197-218

0.50

0.16

1150

350

Blauwe bes

9.9

1.92

0.20

7740

180

Aardbeien

45.6

0.55

0.01

240

40

anti-oxidanten in zacht fruit (Lister C.E., 2006, Understanding the health benefits of Blackcurrant)

Groente en fruit, rijk aan anti-oxidanten kunnen een preventieve werking hebben tegen welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker. De anti-oxidanten in de zwarte bes, zoals proanthocyanidine, hebben bijvoorbeeld een gunstige werking bij mensen die regelmatig blaasontsteking hebben. Proanthocyanidine zorgt ervoor dat de uitstekels van de E. colibacteriën hun plakkend vermogen verliezen waardoor ze geen ontstekingen kunnen veroorzaken. Andere ziekten en kwalen waarbij wordt gesteld dat zwarte bessensap een gunstige werking heeft zijn bijvoorbeeld keelpijn, koorts, verkoudheid, diabetes, artrose, artritis, jicht, aderverkalking, hoog LDL cholesterol gehalte, parkinson, alzheimer, astma, menstruatieproblemen en overige ontstekingen. Hiermee wordt niet beweerd of beloofd dat een ziekte of kwaal zal genezen. Het regelmatig nuttigen van zwarte bessensap kan wel uw klachten en pijn verminderen of doen verdwijnen.

Recepten:

Worteltjes met mosterdsaus
worteltjes met mosterdsaus

1. Was en schil de bospeen en laat een klein stukje groen aan de uiteinden zitten. Halveer grote/dikke exemplaren en kook de peen in ca. 5 min. beetgaar.

2. Smelt de boter in een steelpan. Voeg de mosterd toe en verwarm op matig vuur. Roer de kookroom erdoor en laat de saus een paar min. zachtjes koken.

3. Snij het brood in kleine blokjes en bak ze in een steelpan in olijfolie goudbruin. Bestrooi met peper en zout.

4. Leg de bospenen op een schaal en schenk de saus erover. Bestrooi de Franse worteltjes met croutons en bieslook.

4 personen
• 500 g bospeen
• 1 el roomboter
• 1½ el Dijonmosterd
• 200 ml sojaroom (cuisine)
• 2 sneetjes oud brood
• 3 el olijfolie
• 2 el bieslook, fijngehakt
• zout en peper uit de molen

Gevulde koolrabi

koolrabigevuld

4 stuks koolrabi
2 kopjes quinoa (gekookt)
2 uien
1 theelepel peterselie, fijngehakt
1 eetlepel arachideolie
2 eieren
125ml melk
zout en peper
eetlepel basilicum
1 teentje knoflook
olijfolie
2 eetlepels walnoten
20 gram parmezaanse kaas
1 hand spinazie
zout
Kook quinoa volgens de instructies en verwarm de oven voor op 180°C.
Maak een pesto: doe walnoten, spinazie, parmezaanse kaas, basilicum en een eetlepel olijfolie in een blender en maal fijn.
Schil de koolrabi, snijd de kapjes eraf en houd apart als deksel. kook ongeveer 10 minuten, daarna blussen in koud water. Hol de koolrabi uit (met een meloen lepel)
Pel de ui, snipper en bak in een beetje arachideolie.
Klop de melk en eieren en giet met de peterselie over de Quinoa. Voeg de gefruitte ui toe en breng op smaak met zout.
Vul de koolrabi met het mengsel en bak in de voorverwarmde oven bij 180°C gedurende ongeveer 30 minuten.
Serveer met de pesto.

Facebook Page