Ecologisch Erf Emst

Week 24

Oogstbericht week 24

Bedankt voor het vertrouwen in ons initiatief en jullie participatie voor het seizoen 2016. We zullen ervoor zorgen dat jullie weer mogen genieten van de vele groentes, kruiden, fruitsoorten en aardappelen die geheel op ecologische wijze worden geteeld. Al ons plantgoed is SKAL gecertificeerd!

Voor deze week hebben wij in de pakketten/zelfoogst:

– Andijvie
– Rode Koolrabi
– ijsbergsla
– Hollandse sla
– Lollo Bianco
– Bosui
– Snijbiet
– Oregano
– Misschien wat kleine courgettes of komkommer

Voor de liefhebber staat er nog boomspinazie, deze is zeer kort houdbaar en mag zelf worden geoogst.

Verder zijn er deze week volop aardbeien die zelf geoogst kunnen worden, prijs per 500 gram 2,50.

De aardbeien kunnen worden gewogen op de weegschaal in de kas, zwarte bakken staan voor de kas.

De recepten:

Pasta met snijbiet, pruimen en hazelnoten

pasta-met-snijbiet-pruimen-en-hazelnoten

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Aantal personen: 2

INGREDIËNTEN:
· 60 gram hazelnoten
· 6 pruimen
· 200 gram snijbiet
· 200 gram wortel
· 1 ui
· 150 ml room
· 200 gram volkoren pasta
· paar takjes verse oregano (gedroogd mag ook)
· parmezaanse kaas
· balsamico-azijn
· olijfolie
· peper
· zout

Dit recept is gelukkig heel simpel. We bereiden eerst even alle ingrediënten voor en bakken de saus daarna in 10 minuten gaar.

Zet een pan met ruim water op met een beetje zout en olie voor de pasta en kook deze beetgaar. (Wat je ook kunt doen is de pasta slechts 3 minuten laten koken, dan het gas afzetten en de pasta in het hete water vanzelf verder laten garen. Scheelt gas!)

Snij de stelen van de snijbiet. De stelen snij je in kleine stukjes en de bladeren in reepjes. Bewaar stukjes stengel en de reepjes bladeren apart. Snij de wortel in dunne plakjes. Snij de ui fijn. Snij de pruim in kleine stukjes (verwijder de pitten). Haal de oregano blaadjes en bloemetjes van het steeltje en hak fijn. Hak de hazelnoot grof. Zet een koekenpan op een kleine pit en rooster de hazelnoot langzaam bruin (af en toe opschudden).

Verwarm terwijl de hazelnoten bruin bakken in een grote koekenpan of wok 3 eetlepels olijfolie op lage temperatuur en voeg de wortel, ui en steeltjes van de snijbiet toe. Bak alles in een minuut of 7 knapperig en gaar. (Kijk! De wortel krijgt een gouden gloed!) Voeg daarna de oregano en het blad van de snijbiet toe en laat deze -onder rustig roeren- slinken en gaar worden in ongeveer 3 minuten. Roer de room door het groentemengsel en voeg peper en zout naar smaak toe.

Giet de pasta af en leg deze op het bord. Schep de pastasaus er bij. Maak van je pasta nu af door deze eerst te bestrooien met de Parmezaanse kaas en dan te garneren met de gehakte hazelnoten en stukjes pruim. Tenslotte besprenkel je het geheel met de balsamico-azijn.

Dit recept is van Marc van der Krogt, huiskok van Kamilla’s keuze.

tofu

Andijvie uit de wok met Tofu

Door: Jennifer

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Aantal personen: 2

Wist je dat vooral het buitenste groene blad van de andijvie veel vitamines en mineralen bevat?

Dit heb je nodig:

Andijvie ­ ½ krop
Courgette ­ ½
Walnoten ­ 40 gram
Tofu 150 gram
Ui ­ 2
Knoflook ­ 2 tenen
Kerrie ­ 1 theelepel
Peper ­ 1 theelepel
Parmezaanse kaas ­ 10 gram (geraspt)

Zo maak je het:

1. Snij de ui in halve ringen en de knoflook in plakjes 2. Bak de uien samen met de knoflook, de tofu, kerrie en peper zachtjes glazig, klein beetje olie toevoegen 3. Snij intussen de andijvie in reepjes, was goed, en snij de courgette in dunnen halve plakken 4. Voeg de courgette toe aan het uienmengsel en bak 3 minuten mee 5. Voeg nu de helft van de andijvie toe en blijf roeren totdat de andijvie goed geslonken is 6. Voeg nu de rest van de andijvie toe en roer er goed doorheen, maar zorg dat de andijvie nog een beetje knapperig blijft 7. Verdeel over twee borden en strooi de walnoten en Parmezaanse kaas over de andijvie heen.

Facebook Page