Ecologisch Erf Emst

week 44

Zelfoogsttuin Natuurlijk Natuurlijk, ook uw moestuin, oogst alsof het ook van u is!
Er mag ruim geoogst worden, er is meer dan genoeg!
Wilt u dat wij het klaarzetten dan graag een berichtje.

Te oogsten:
Prei (op het veld aan de overkant)
Bleekselderij
Rode snijbiet
Spitskool
Rode biet (kroten)
Paarse koolrabi
Lees meer over koolrabi op http://groentegroente.nl/groentes/koolrabi-bereiden/
Hier staat veel over wat het is, de voedingswaarde en bereidingsmogelijkheden.
Pompoen
Boerenkool
Knolselderij
Palmkool (van onderaf oogsten; het groeitopje mag niet geoogst worden!)
Savooiekool
Spruiten

Extra:
Ook zijn er nog steeds meerdere soorten aardappelen a 1 euro per kg.
Veel staan aan de overkant van de weg. Een riek ligt onder het houten afdakje vlak bij de kas. Graag eerst alle aardappelen van een plant rooien. Planten mogen op een stapel naast het bed.
Er zijn ook nog mooie herfstframbozen a 2,50 euro per 500 gram.

Gegratineerde bieten met geitenkaas

gegrat_bietjes_geitenkaas

4personen
0min voorbereiden
10min bereiden
0min wachten

bevat per portie
60 kcal 6 g eiwit 12 g vet 7 g koolhydraten
ingrediënten
1 eetlepel balsamicoazijn
1 eetlepel olijfolie
300 g gekookte bietjes, in kleine blokjes
1 bosuitje, in ringetjes
50 g zachte geitenkaas, verkruimeld

bereiden
Roer in een kleine oven/magnetronschaal de azijn en olie door elkaar en schep de bietblokjes erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de uiringetjes en kaas over de bietjes. Verwarm de bietjes in de oven / magnetron en laat de kaas iets smelten.
Het recept ‘Gegratineerde bieten met geitenkaas’ wordt je aangeboden door okoko recepten.

bron:http://www.okokorecepten.nl

Pompoen en spruiten met gefrituurde salie

pompoen spruiten

De combinatie van pompoen en spruiten is niet de eerste waar je aan denkt maar het duo spruiten en pompoen is heerlijk.

Voorbereiding
Maak de spruiten schoon en haal de blaadjes los van elkaar. Schil de pompoen en snijd hem in blokjes.

Bereidingswijze
Breng een pan zout water aan de kook en blancheer de spruitblaadjes voor ongeveer 2 minuten. Zet ondertussen een kom met ijswater klaar. Schep de blaadjes uit de pan met kokend water direct in de kom met ijswater en laat afkoelen om het kookproces te stoppen. Giet af en dep de spruiten droog.
Verhit olie in een pan en bak je pompoenblokjes zon 8 minuten tot ze iets zacht en bruin beginnen te worden. Verhit ondertussen in een ander pannetje een flinke laag olijfolie. Frituur de blaadjes salie in de olie voor zon 30 seconden. Let op dat ze niet verbranden! Zodra ze klaar zijn laat je ze uitlekken op wat keukenrol en dep je het vet er af. Doe de klont boter bij de pompoen en laat op laag vuur nog 7 minuten gaar worden. Voeg de spruitblaadjes toe en verwarm het geheel. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de gefrituurde salie er over.

Bron: www.hetrozehuis.nl

Pompoen met spruiten en kerrie

Bereidingswijze
Schil de pompoen, verwijder zaad en vocht en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de spruitjes schoon en was ze. Verhit de boter of margarine in een braadpan en voeg de pompoen, spruitjes en kerriepoeder toe. Laat de groenten enkele minuten zachtjes bakken. Voeg een klein beetje water of groentebouillon (van een tablet) toe en laat de groenten met het deksel op de pan in 10-13 minuten gaar worden. Schep de groenten af en toe om en voeg eventueel nog een beetje water toe.

Serveertips
Tip: het is ook lekker om er op het laatste moment wat geroosterde hazelnoten overheen te strooien.

Pompoen met spruitjes passen perfect bij gekookte aardappelen en een groenteburger.

bron: http://www.smulweb.nl

Facebook Page