Ecologisch Erf Emst

5 juli – 8 augustus

Voor komende weken kan er zeer royaal geoogst worden (zoveel jullie willen)! Wel graag kroppen boven de wortel afsnijden en snijbiet alle bladeren van plant 2 cm boven de grond.

Venkel
Andijvie
Eikenbladsla
Veldsla
Rode snijbiet
Jonge ui
Courgettes
Komkommers
Boomspinazie (bovenste blaadjes lekker voor in de salade, de rest als spinazie)
Artisjok
Augurken

Witte bessen (swales aan de zuidkant)
Rode bessen (links in het achterste veld)
Zwarte bessen (links op de swales links voor de rode bessen)
Aardbeien (eerste swales tegenover het huis)
Frambozen (voor de kas, plukken vanaf de speelweide)

Door het optimale weer van vorige week (voor de planten!) heeft de andijvie een groeispurt gemaakt. Oogst royaal, de kern is iets gaan schieten en smaakt bitter. Deze kern is erg gezond maar de jonge generatie zijn bittere groentes ontwend en voor een gezellige tafelgang raden wij aan deze kern te verwijderen!

Recept voor twee personen:
1 krop andijvie
1 jonge ui
2 tomaten (liefst pruim)
100 gram roomkaas
Peper en zout
2 eetlepels amandel schaafsel

Was en snij de andijvie fijn, roerbak deze in ruim roomboter met fijn gesnipperde jonge ui.
Stukken tomaat, peper en zout toevoegen. Als de tomaten warm zijn roomboter op een laag vuurtje doorroeren en bij het serveren amandel schaafsel er overheen.

Voor op de boterham of iets fris bij de maaltijd:
Rasp komkommer en een kleine vers geplukte courgette. Scheutje witte wijn azijn, verse koriander of bieslook, peper en zout en een scheutje olijfolie.

Venkelsalade na eigen inzicht:
De smaak van rauwe venkel komt het best tot zijn recht als je de knollen in flinterdunne plakjes schaaft. In de keukenmachine, met een mandoline of truffelschaaf. Snijd de venkelknol wel eerst doormidden of in vieren. Besprenkel de venkelplakjes in een mooie schaal met wat citroensap en een geurige olijfolie en strooi er wat zeezout en versgemalen peper over. Als je de venkel zo een kwartiertje laat staan, komt de fijne smaak nog beter naar voren. Pas vlak voor het opdienen schep je de andere ingrediënten door de venkel. Denk hierbij aan plakjes radijs, partjes sinaasappel en/of zwarte olijven. Hak de het fijne venkelgroen en strooi dit over de salade. Of combineer de venkel met rucola, heel fijn geschaafde Parmezaanse kaasflinters en royaal versgemalen zwarte peper.

Facebook Page