Ecologisch Erf Emst

week 40

Te oogsten:
Broccoli
Bloemkool
Prei (zijn nog klein, het grootste deel op het veld aan de overkant)
Bleekselderij
Rode snijbiet
Courgettes
Komkommer (worden er al wat minder)
Boomspinazie (pluk van de jonge plantjes die weer opgekomen zijn, ook lekker in een salade)
Augurk
Spitskool
Rode biet (kroten)
Groene snijbiet
Worteltjes
Pruimtomaten (Pomodori) (maar minimaal,volgend jaar zullen we beter snoeien)
Radicchio
Paarse koolrabi
Lees meer over koolrabi op http://groentegroente.nl/groentes/koolrabi-bereiden/
Hier staat veel over wat het is, de voedingswaarde en bereidingsmogelijkheden.
Pompoen
Boerenkool
Knolselderij

Nieuw:
Palmkool

Extra:
Ook zijn er nog steeds meerdere soorten aardappelen a 1 euro per kg.
Veel staan aan de overkant van de weg. Een riek ligt onder het houten afdakje vlak bij de kas. Graag eerst alle aardappelen van een plant rooien. Planten mogen op een stapel naast het bed.

Palmkool
palmkool

Palmkool, ook wel bekend als ‘Cavolo Nero’, is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied. Het wordt tegenwoordig vooral veel gegeten in Italië en is een belangrijk ingrediënt van de minestrone en ribollita (Toscaanse soep). De kool wordt daar Cavolo Nero genoemd, omdat het blad van de plant zeer donker van kleur is (nero = zwart).

Miniatuur palmboom
In Nederland is de naam ‘palmkool’ te danken aan het uiterlijk: de kool heeft lange smalle bladeren en tijdens groei gaat de plant steeds meer op een miniatuur palmboompje lijken. Vooral in de bloeiperiode is de plant dus een aanwinst voor je siertuin. Vanaf de herfst tot ver in februari kan het blad van de palmkool geoogst worden.

Palmkool en boerenkool
Palmkool werd tot in de 19e eeuw volop in Nederland verbouwd, maar is door onduidelijke redenen verdrongen door de boerenkool. Sinds een paar jaar is palmkool weer wat makkelijker verkrijgbaar in Nederland. Mogelijk omdat een aantal sterrenkoks de koolsoort ‘herontdekt’ hebben en het gebruiken voor mooie en smakelijke recepten. Palmkool lijkt qua smaak op boerenkool, maar kan wat zoeter zijn als de vorst eroverheen is geweest. Het blad kan kort gekookt worden, maar is ook lekker om te roerbakken. De nerf in het blad is wat taaier en kun je het beste verwijderen.

Pasta met cavalo nero (palmkool), kikkererwten, pecorino en citroen

Hieronder een snel en niet te vergeten smakelijk recept, met dank aan de Ierse chefkok Denis Cotter (kookboek: Paradiso Seasons).

Ingrediënten (voor 4 personen):
3 bossen cavalo nero
2 citroenen: geraspte schil en het sap van een halve citroen
200 gram kikkererwten uit blik
125 gram Pecorino
500 gram tagliolini of tagliatelle
flinke scheut olijfolie
peper en zout

Bereiding:
Kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing en giet deze af. Rasp ondertussen de schil van twee citroenen en pers een halve citroen uit. Ontdoe de cavalo nero van de dikke bladnerven, kook de koolbladeren in circa één minuut en hak ze daarna fijn. Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de cavalo nero op matig vuur terwijl je blijft roeren. Roer vervolgens de pasta door de cavalo nero, tezamen met de kikkererwten, geraspte citroenschil, het citroensap en de helft van de pecorino. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de rest van de kaas. Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune
bron: www.dehippevegetarier.nl

Palmkool stamppot met kaas

palmkool stamppot met kaas

Palmkool met knoflook voor 2 personen (snel)

Ingrediënten: 5 flinke palmkoolbladeren
handvol pijnboompitten
flinke scheut olijfolie
verse knoflook
event.verse bieslook of lente ui
100 gr. pecorinokaas ( harde Italiaanse schapenkaas)
zeezout en zwarte peper uit de molen
1/2 dl. groente/kruidenbouillon
(3/4 blokje in kokend water oplossen)

Bereidingswijze: Rooster pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze mooi bruin zijn. Was de palmkool en sla de bladeren droog. Snij de nerf eruit en snij de palmkool in dunne repen (2 cm). Als u verse knoflook gebruikt hak dit grof en meng het met de verse bieslook of lente ui. Wokpan op hoog vuur met een flinke scheut olijfolie verhitten, voeg de palmkool toe met wat water en peper. Na 5 min. goed bakken wordt de palmkool zacht en voegt u de verse knoflook met bieslook of lente ui toe. Nog 3 min. goed doorbakken en daarna de geroosterde pijnboompitten toevoegen. Aan het eind de groentebouillon toevoegen, doorroeren en de geraspte pecorinokaas er over strooien. Heel even de deksel op de pan en het vuur laag draaien. Na 1 min. smoren de pan van het vuur halen, zout naar smaak toevoegen en en de palmkool met verse pasta serveren. De palmkool laten afkoelen als hij voor lasagne vulling wordt gebruikt.

Recept uit het online kookboek van Odin.

Facebook Page