Ecologisch Erf Emst

week 42

Zelfoogsttuin Natuurlijk Natuurlijk, ook uw moestuin, oogst alsof het ook van u is!
Er mag ruim geoogst worden, er is meer dan genoeg!
Wilt u dat wij het klaarzetten dan graag een berichtje.

Te oogsten:
Broccoli (nog een paar)
Prei (op het veld aan de overkant)
Bleekselderij
Rode snijbiet
Courgettes (nog een paar grote)
Spitskool
Rode biet (kroten)
Groene snijbiet
Paarse koolrabi
Lees meer over koolrabi op http://groentegroente.nl/groentes/koolrabi-bereiden/
Hier staat veel over wat het is, de voedingswaarde en bereidingsmogelijkheden.
Pompoen
Boerenkool
Knolselderij
Palmkool (van onderaf oogsten; het groeitopje mag niet geoogst worden!)
Savooiekool

Extra:
Ook zijn er nog steeds meerdere soorten aardappelen a 1 euro per kg.
Veel staan aan de overkant van de weg. Een riek ligt onder het houten afdakje vlak bij de kas. Graag eerst alle aardappelen van een plant rooien. Planten mogen op een stapel naast het bed.
Er zijn ook nog mooie herfstframbozen a 2,50 euro per 500 gram.

 

Soep van snijbiet of spinazie
soep snijbiet spinzie
Soep is altijd lekker, en je kunt het van van alles maken. Als er een overschot van iets is of als er wat op moet, maak er maar soep van, ideaal voor mensen met een moestuin.
Nu een soepje van snijbiet.
De snijbiet in de tuin moest eraf, de laatste keer dan het gesneden kon worden. Niet meer zo mooi als eerdere keren maar nog prima te eten.
Van de helft heb ik deze soep gemaakt, lekker met de zachte gevulde Turkse broodjes.
Het recept komt uit: Eten met familie en vrienden van Sarah Raven.

Ingrediënten:
40 g boter
1 el olijfolie
1 middelgrote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
350 g aardappelen, geschild en in blokjes
1 liter groentebouillon
1 kg verse snijbiet of spinazie, dikke stelen verwijderd, kleingesneden
250 g crème fraîche, plus wat extra om erdoor te roeren
versgeraspte nootmuskaat naar smaak
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:
Verhit de boter met de olijfolie in een grote pan en smoor hierin de ui circa 5 minuten op laag vuur zonder deze te laten kleuren.
Voeg de aardappelblokjes en de bouillon toe en breng aan de kook. Kook de aardappelblokjes onafgedekt beetgaar.
Doe er 800 gram van de snijbiet of spinazie door en laat de soep ca. 5 minuten afkoelen. Doe er dan de rest van de snijbiet of spinazie bij (zo blijft de soep mooi helder groen). Schenk de soep in een keukenmachine of blender en pureer hem mooi glad.
Ik heb de snijbiet eerst even een paar minuten gestoomd, deze erbij gedaan, iets af laten koelen en in de blender gepureerd.
Giet de soep terug in de pan, roer de crème fraîche en nootmuskaat naar smaak erdoor. Verwarm de soep maar laat deze niet meer koken. Breng op smaak met zout en peper .

 

Gesmoorde knolselderij met kerrie

gesmo_knolselderij_kerrie

2personen

ingrediënten
1 kleine knolselderij, in blokjes van ½ cm
2 eetlepels citroensap
25 g boter
1 theelepel mild kerriepoeder
1 eetlepel gembersiroop
2 eetlepels crème fraîche
1 eetlepel bladselderij, fijngehakt
bereiden
Besprenkel de blokjes knolselderij met citroensap. Smelt de boter. Schep de blokjes knolselderij en het kerriepoeder erdoor. Voeg 100 ml water toe en smoor de blokjes knolselderij met het deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar. Giet het vocht af. Roer de gembersiroop, de crème fraîche, zout en peper en de bladselderij erdoor.
Het recept ‘Gesmoorde knolselderij met kerrie’ wordt je aangeboden door okoko recepten.

 

Friet van knolselderij

knolserdeij friet
De enige inspanning die voor deze groentefrieten vereist is, behelst het schoonmaken van de knolselderij en vervolgens het snijden van de frieten. Zorg dat alle frieten van ongeveer dezelfde dikte zijn, zodat ze gelijk garen. Eet het liefst met zelfgemaakt mayonaise. Voila!
Ingrediënten (voor 2 porties):
knolselderij
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel paprikapoeder
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.
Maak de knolselderij schoon: snijd alle schil eraf, evenals de onderkant waarin enigszins kronkelige wortels te zien zijn. Snijd de schone knolselderij in plakken van ongeveer 5 millimeter dik. Snijd elke plak vervolgens in frieten van 5 millimeter breed, zodat je frieten krijgt die allemaal ongeveer even dik zijn.
Schik de frieten op een ovenplaat die bedekt is met bakpapier. Verdeel olijfolie, kerriepoeder en paprikapoeder over de frieten en hussel ze (gewoon lekker met de handen!) tot ze allemaal bedekt zijn met een laagje kruidenolie. Zorg dat de frieten zoveel mogelijk verspreid over de bakplaat liggen.
Bak 25 minuten in de oven, tot de frieten verkleurd en enigszins knapperig zijn. Schud ze eventueel halverwege de baktijd nog eens om.
Eet smakelijk!

bron: http://www.girlscene.nl/p/12828/recept_gezonde_friet_maken

Facebook Page