Ecologisch Erf Emst

week 25

Oogstbericht week 25

Voor deze week hebben wij in de pakketten/zelfoogst:
– Rode bietjes

– Eikenbladsla

– andijvie

– rode koolrabi

– mini knolvenkel (loof voor de thee)

– ijsbergsla

– uitjes

– oregano

– selderij

Voor de liefhebber staat er nog boomspinazie, deze is kort houdbaar en mag zelf worden geoogst (voor in salades of roerbakken, er staat ook nog een recept op de website).

Voor de thee hebben we heerlijke zwarte bessen blad.

Verder zijn er deze week volop aardbeien die zelf geoogst kunnen worden, prijs per 500 gram 2,50.
De aardbeien kunnen worden gewogen op de weegschaal in de kas, zwarte bakken staan voor de kas.

De recepten:

Gefrituurde venkel met Pastis
venkel met pastis

Gefriltuurde venkel in een simpel beslag van ei, bloem en Pastis. Geurig en knapperig. Ook lekker als onderdeel van fritto misto.

Recept voor gefrituurde venkel met Pastis
(genoeg voor 4 personen als antipasto)
Maak een dun beslag van 1 ei, 100 gram bloem en een klein glaasje water, ongeveer zoals pannenkoekbeslag. Voeg er voor de smaak nog 2 eetlepels Pastis of Pernod bij. Of grappa. En een vleugje zout. Laat dit beslag een halfuur tot een uur rusten.

Neem 4 kleine knolvenkeltjes, maak deze schoon door het loof voor de helft te verwijderen, snij ze in 2 of 4 stukken. Haal de venkel door het beslag en frituur het op 180 graden tot ze goudbruin. Nog even uit laten lekken op wat keukenpapier. Dan op smaak brengen met wat grof zout en meteen op tafel zetten.

Carpaccio van rode bietjes met geitenkaas
bietjes

Carpaccio van rode biet
Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten per 2 personen

· 2 voorgekookte rode bietjes

· geitenkaas

· 10 blaadjes verse munt

· 2 eetlepels verkruimelde geitenkaas

· handje salade melange

· handje amandelschaafsel

Voor de dressing:

· 15 ml citroensap

· 30 ml olijfolie, extra vergine

· 5 ml honing

· peper en zout

Bereiding:

Schaaf mooie plakjes van de bietjes. Hiervoor kun je een mandoline gebruiken, maar met een kaasschaaf lukt het ook.
Rooster het amandelschaafsel in en koekenpan. Houd het in de gaten zodat de amandelen niet verbranden.
Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar.

Leg de plakjes rode biet in een cirkel op de borden. Gebruik de mooiste plakjes aan de buitenkant, deze liggen het meest in het zicht. Vul de cirkel op met de overige plakjes rode biet.
Plaats in het midden een pluk salade melange. Verdeel hieromheen de verkruimelde geitenkaas, muntblaadjes en het amandelschaafsel. Druppel de dressing hierover heen. Zorg ervoor dat je de dressing ook over de salade melange druppelt.

Facebook Page