Ecologisch Erf Emst

week 37

Te oogsten:

Broccoli
Prei (zijn nog jong, op het veld aan de overkant)
Ui (zijn uit de grond en liggen in de kas)
Bleekselderij
Kervel
Rode snijbiet
Courgettes
Komkommer
Boomspinazie
Augurk
Spitskool
Rode biet (kroten)
IJsbergsla (nog een paar kroppen)
Bataviasla
Lollo rosso (op ons veld aan de overkant van de weg)
Eikenbladsla (veld aan de overkant van de weg)

De batavia, lollo rosso en eikenblad zijn een beetje aan het doorschieten, maar zijn nog steeds even goed als voorheen.
Tip voor thuis: pluk de sla in stukjes in plaats van snijden
Rucola
Groene snijbiet
Worteltjes
Pruimtomaten (Pomodori) (maar minimaal,volgend jaar zullen we beter snoeien)
Roodlof
Paarse koolrabi
Lees meer over koolrabi op http://groentegroente.nl/groentes/koolrabi-bereiden/
Hier staat veel over wat het is, de voedingswaarde en bereidingsmogelijkheden.

Pompoen
Sperziebonen

Boerenkool

Nieuw:

Er zijn ook weer mooie bloemkolen.
En pluk eens een paar bloemen van de oost-indische kers voor in de salade. Ze hebben een lekkere pittige radijssmaak. Kinderen vinden het ook leuk om eens een bloem te proberen!

Extra:
Ook zijn er nog steeds meerdere soorten aardappelen a 1 euro per kg.
Veel staan aan de overkant van de weg. Een riek ligt onder het houten afdakje vlak bij de kas. Graag eerst alle aardappelen van een plant rooien. Planten mogen op een stapel naast het bed.
Er zijn nog bramen.
Lekker simpel

Roerbak rode en/of groene snijbiet, bleekselderij, schijfjes verse augurk en tomaat (in kokosolie of roomboter). Wat rijst met noten erbij en er staat een heerlijk gezonde maaltijd op tafel. Bij ons vonden de kinderen het heerlijk.

Stamppot met radicchio, amandel en brie

voor 4 personen

Ingredienten:
* 750 gram aardappelen
* 1 / 2 kroppen radicchio-sla
* 50 gram geschaafde amandelen
* 100 gram brie
* 30 gram boter
* nootmuskaat
* 4 eetlepels halfvolle melk
* peper en eventueel zout

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in water.
Snijd de radicchio in reepjes.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin.
Snijd de brie in plakjes.
Verwarm de melk.
Stamp de gekookte en afgegoten aardappelen met een pureestamper tot een grove puree ontstaat, en voeg intussen hete melk en boter toe.
Schep vervolgens de radicchio erdoor. Breng het geheel op smaak met versgeraspte noodmuskaat, peper en eventueel zout.
Leg dan de brieplakjes er bovenop, strooi het amandelschaafsel erover.
Spaghetti met rucola, walnoten en pruimtomaatjes

Spaghetti met rucola_605x295551-686504
Ingrediënten:

400g volkorenspaghetti gekookt
30g gepelde walnoten
3 uien
300g pruimtomaatjes
1 teentje knoflook
olijfolie
50g rucola
1 eetl. geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze
1. Kook de spaghetti volgens de richtlijnen op de verpakking, zonder zout. Laat hem uitlekken.
2. Hak de walnoten grof. Halveer de tomaatjes. Snijd de uien fijn. Pel en snipper de look.
3. Verhit de olie in een braadpan. Sauteer de tomaten gedurende 2 minuten. Doe de uien en de look erbij en fruit ze 1 minuut aan. Doe de walnoten, de spaghetti en de helft van de rucola erbij en breng op smaak met zwarte peper. Meng alles goed door elkaar en warm nog 1 minuut op. Neem de pan van het vuur en roer er nog wat olijfolie door. Bijkruiden naar smaak.
4. Verdeel de spaghetti over 2 borden of kommen en strooi de rest van de rucola en de Parmezaanse kaas erover. Meteen opdienen.

Facebook Page